TAKAISIN

21.2.2023

Kuopiossa Järvimatkailusta rakennetaan Lapin ja Helsingin veroista vetonaulaa

Tiedote

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoittamassa hankkeessa Suomen luonnon ja erityisesti sen järvien tarjoamat mahdollisuudet halutaan tuoda aiempaa monipuolisemmin esille. Hankkeessa on mukana noin 20 paikallista matkailu- ja palveluyritystä. 

– Kotimaisessa matkailussa on aiemmin nähty keskeisinä ja kansainvälisesti kiinnostavina kohteina vain Helsinki ja Lappi. Nyt ajatuksemme on palvelullistaa ja kaupallistaa järviluonto, joka tunnetaan myös Visit Finlandin strategiassa Lakeland-alueena, kertoo hankkeen taustalla olevan bisnesmuotoilutoimisto Brande Oy:n toimitusjohtaja Jari Palonen.

"Aika on otollinen erityisesti nyt, kun muuttuneen maailmantilanteen myötä venäläisten turistien määrä on vähentynyt ja toiveet ja katseet on käännetty kohti Aasiaa ja Keski-Eurooppaa. Yhdessä toimimalla pohjoissavolaisilla yrityksillä on nyt todellinen mahdollisuus voittaa vaativien matkailijoiden huomio" 

Mukana hankkeessa on niin alueen suuria, kuin pieniä ja keskisuuria toimijoita. Hankkeen toisena veturina toimii Savonia-ammattikorkeakoulu.

– Matkailijat haluavat kokonaisvaltaisia, kaikilla aisteilla tunnettavia elämyksiä ja sitä alueemme järvimatkailu todellakin tarjoaa. Hankkeen aikana selvitetään Keski-Euroopasta Pohjois-Savoon saapuvien matkailijoiden ja matkanjärjestäjin tarpeita ja toiveita ja saadaan näin tarkempi kuva siitä, mitä alueen lomapaketeilta toivotaan. Näin alueen yrittäjille tuodaan tärkeää tietoa heidän työnsä tueksi. Vastuullisuus on myös matkailussa nouseva trendi ja tämä on toinen tärkeä aihe, johon Savonian osiossa keskitytään, kertoo Savonian projektipäällikkö Katariina Moilanen.   

 

 

Kansainvälisesti kestäviä luontoelämyksiä 

Kestävyys on yksi järvimatkailuhankkeen keskeisistä arvoista ja lähtökohdista. Järviluonnon säilyttäminen ja sen hyvinvoinnin turvaaminen on kantava teema ydinliiketoimintojen suunnittelussa saakka. 

– Tavoitteenamme on luoda ekologisuuden ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä tukevat toimintamallit sekä lisätä yritysten kyvykkyyttä toimia samalla muuttuvassa kansainvälisessä markkinassa. Yhteistyöllä ja huolellisella suunnittelulla tilanne ei ole joko-tai, vaan sekä-että, Palonen summaa.

Järvimatkailuhanke tukee Pohjois-Savon maakuntaohjelman ja Pohjois-Savon uuden kasvun suunnitelman 2022-2023 tavoitteita. Hanke on määrä toteuttaa  01.08.2022 - 31.12.2023 välisenä aikana.

Lisätietoa: 
Jari Palonen, toimitusjohtaja, Brande Oy, puh. +358 400 572 860
Katariina Moilanen, projektipäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu, puh. +358 44 785 6266
Antti Iire, Tutkimus ja kehityspäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu, puh +358 44 785 6925

Pähkinänkuoressa: 

Pohjois-Savon kehittyvä järvimatkailu -hanke
Mukana noin 20 paikallista paikallista matkailu- ja palveluyritystä
Tavoitteena nostaa Järvi-Suomi matkailumagneetiksi Helsingin ja Lapin rinnalle
Hanketta rahoittaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus